Albumet “Spark ifra” som slippes 13. oktober 2023 inneholder ti solide og livgivende popviser med bilder av hav, modige mennesker og rusk fra den råe yttersida av Nord-Norge.

Dette er prisvinnende låtskriver Ann-Iren Hansen fra Vesterålen sitt fjerde album med egenskrevet musikk. Melodiene er fengende og oppløftende, tekstene åpner helt nye rom. Ann-Iren mener det er viktig at vi ikke går glipp av hverandre, at vi tørr å romme oss selv og andre, uten å gjøre oss til. Det krever mot og sårbarhet å møte opp som vi er; og det er alltid starten på noe magisk.

Flere av låtene ble skrevet midtvinters; værfast på den lille og mektige øya Værøy. Det blir en kruttsterk kombinasjon når man slår av teknologien i mørketida og kjenner etter hva som rører seg - under støyen, uten lys.

Åpningssporet “Dragen” handler om disse forsvarsmekanismene som kroppen automatisk oppretter når noe går galt i oppveksten. Kroppen verner oss ved å lage en rustning som holder det farlige på avstand - men den holder også det gode unna.

“Ho som har sverd og sår ho skjula;
ho hold mæ borte fra dæ;
ho e i dragehula!

Ho telle fara som ikkje finnes,
basere livet på det ho minnes,
ho vil sjå dagen med nya aua;
kjenn ild fra dragen, men gå igjønna!”

Fra låta “Dragen”

Jeg valgte dragen fordi den er et fabeldyr som ikke finnes noe annet sted enn i fantasien vår. Den er et bilde på hvordan ubearbeidede traumer ligger og lurer i underbevisstheten og ødelegger opplevelsen av det å være et menneske i kontakt med et annet menneske.

“Ville dyr i hjertet” er en sang om de utemma følelsene i oss. Den råe energien som vi har strigla og holdt tilbake i frykt for å ikke tilhøre. En urgammel puls, en drivkraft. Jeg beskrev det til en venninne som en følelse som kan forveksles med sinne fordi den brenner like sterkt.

Æ treng et skjulested her ute!
Æ har ville dyr i hjertet!
De har ingen plass å vær,
de e vanskelig å skjul!
Æ har ville dyr i hjertet,
de e vanskelig å skjul!

Fra låta "Ville dyr i hjertet"

Tittelsporet “Spark ifra” er smekkfull av mot og sårbar livsglede! Låta starter nært og innadvendt i en indre verden og ender med at hovedpersonen kommer et annet menneske i møte uten å skjule noen sider av seg selv.

“Det e et lys der borte
og du har ordan klar nu.
Du øve på et “Hei du!”,
førr du tørr drøm.
Ikkje drøm førr å fjas
men ta store tak.
Nu kan du spark ifra!”

Fra låta "Spark ifra"
Youtube

Låtskriver Ann-Iren Hansen fra Vesterålen fikk støtte fra Sparebank1 Nord-Norge og NOPA for å fordype seg i skrivingen og dette resulterte i albumet “Spark ifra”, Ann-Iren sitt fjerde. Lyd-høvdingen Are Simonsen er produsent for albumet og har tidligere produsert Terje Nilsen, Halvdan Sivertsen og Bremnes-søsknene.

Aksel Bakke har vært medvirkende i hele prosessen med å lage dette albumet; låtskriving, arrangering, miksing, produsering og fremføring på konsert. Ann-Iren og Aksel er på en nasjonal slippturné fra midten av oktober 2023.

Ann-Iren sitt forrige album “Ikkje lukk hjertet igjen” fikk strålende kritikker:
«Ann-Iren Hansen er en helstøpt visekunstner» - Norsk Viseforum 2018

“The weight of the armour is too heavy and it is not protecting you, it's keeping you from being seen and known by others.”

Dr. Brené Brown

Seks singler fra albumet er også tilgjengelig på Spotify.